Candyman's kennel

Siberian husky till arbete och vardagsglädje

Frankseye

Lisas valpar.

Malvin efter utställning
Malvin efter sin första utställning

Mamma: Kipp dÁmundsen Icey Blizzard»  
Lisa Pappa: Carmack´s Magneto»

COI: 2,3%

Stamtavla»

Söndag 8 november födde Lisa 7 välskapta valpar. Det blev 4 tikvalpar + 3 hanvalpar. Första valpen föddes 13.45 och sista 17.55. Så det hela gick geschwind. Lisa hade valt sin valpplats nedanför TVn och ville inte flytta in i badrummet. Så vi fick flytta ut valplåda i köket.

Valpfakta»

Bakgrund till parningen?

Det krävde ett år av funderingar innan jag till slut bestämde mig för att para Lisa. Hon hade gjort riktigt bra ifrån sig på utställningar med bl.a. 3 stycken CK. Och första vintern när hon började gå med i spannet fungerade det jättebra. Hennes första riktiga slädhundssäsong skulle bli avgörande. Jag kan väl säga att hon överträffade alla mina förväntningar: Gick med på varenda träning hela vintern. Skötte sig suveränt bra på "uppvärmningstävlingen" MD 2x45km i Nornäs. Och var helt outstandning under Polar Distans i mars. Det blev totalt ca 2300km i spannet vintern 2009

Vilken hanne skulle nu passa bäst? Länge tittade jag på Fenrisulvens Faste. En första klass hund och vars kullsyskon också är suveräna både på utställning och tävling. Och just "Fenrisulvar" har jag ett mycket gott hjärta för. Detta skulle bli en helt outcross så till slut föll ändock valet på en North Wapiti-hund. Det blev Magneto - en hund med fantastiskt temperament och utstrålning. Och som gått flera långdistanslopp i USA med sin första ägare Carmacks kennel.

Nyhetsklipp från bloggen

2010-06-06.

Idag var jag med Malvin på inoff utställning i Filipstad. Från början skulle Gunilla också följt med samt Mellis. Men det kändes inte bra att lämna den nyopererade Jocke ensammen hemma för X antal timmar så Gunilla fick vara hemma med honom (och de andra hundarna) Jag var länge i valet och kvalet om jag skulle ta med Malvin eller Mellis men bestämde till slut för Malvin. Det här var en ganska liten utställning och det var bara Malvin (och Mellis) anmälda i valpklass + en tre år gammal tik från Hagfors - en tik från Axias kennel.

Utställningen var i första hand miljöträning för Malvin. Och det behövdes verkligen. Det fanns många otäcka saker att upptäcka på utställningsområdet. Massor med lukter och människor och nya hundar. Malvin såg rätt tagen ut men piggnade till när han fick busa med den väldigt lekfulla huskytiken.

Väl i ringen uppförde han sig väldigt bra. Sprang bra, ställde upp sig fint men gav antagligen ett lite "otrivsamt" intryck. Inte den här positiva och utåtriktade hunden. Han fick väldigt bra kritik av domaren både vad gäller typ/uttryck, vinklar o kors samt rörelser. Kanske pälsen inte helt OK - men det är fortfarande valpälsen som han nu har börjat tappa. Han fick HP och förstås BIR valp. OK - nu var detta en inoff utställning i valpklass så man ska väl inte dra för stora växlar på detta. Men Malvin var väldigt nöjd med att han överlevde denna prövning och han har tilbringat eftermiddan snarkandes på rygg!

2 maj.

Valparna gick idag i spann för första gången.

Bildspel valparna i spann»

En lätt nattfrost. Soligt och klart på morgonen. Som gjort för en första tur med valparna i spannet. Jag har cyklat med dom några gånger under april och det har gått bättre och bättre. Och nu fyller dom snart 6 månader. Så allt kändes som upplagt för att sätta dom i ett spann för första gången. I led satte jag mina två mest pålitliga hundar: Casper och Yenna. Då visste jag att det inte skulle bli nåt strul i täten. De går alltid framåt utan att trassla och ha sig. Sedan fick Mellis gå vid sidan av mamma Lisa. Och sist de två "krigarna" Mavlin och Molly. Jag hade väl ett litet frågetecken där att de skulle börja busa med varandra. Visst det blev lite strul i början innan vi kom iväg. Bl.a. så hade de nu nacklinor vilket jag inte använt när jag cyklat med dom. Nu var också Gunilla med och det var till stor hjälp. Snart började vi rulla i sakta mak (10km/tim) och småttingarna travade på. Mellis var felfri. Hon var också väldigt lyhörd på vad jag sa och jag kunde se på hennes öron att hon hela tiden kollade bakåt. Molly och Malvin jobbade också på och hittade aldrig på nåt bus. Kroppsspråket på alla kidsen visade att de sprang på ett avspänt och förtroendefullt sätt. Efter halva sträckan (1,5 km) stannade vi och gullade med hundarna innan vi fortsatte tillbaka hem. Gissa om det var ett gäng trötta men malliga valpar som återvände hem till ratshagen! De flåsade så man kunde tro att de gått ett PD! Och deras små hjärnor var säkert helt utmattade! Som krona på verket tog sen vi fika i den varma vårsolen och alla hundar försåg sig av skinkmackorna! En riktigt lyckad start på kidsens slädhundskarriär med andra ord. Sist en stor eloge till Casper och Yenna som gjorde ett perfekt jobb i täten.

Valparna 5 månader.

Premiär cykeltur! Nu har valparna fyllt 5 månader. Våren är här och dom har tagit sin första cykeltur. Flickorna skötte sig kanonbra medan storbäsen Malvin var lite störig... Bildserie på Molly framför cykeln»

Nu har vi tre valpar kvar. Nytagna bilder på Malvin, Mellis och Molly»

Nya bilder på valparna 4½ månad»

Nu är äntligen valparna inregistrerade i SKK. När väl det sista papperet kom från AKC så tog det bara tre dar för SKK att registrera först Magneto och sedan valparna. Precis lagom eftersom jag har annons i det nya numret av Polarhunden som kom denna vecka.

Nu känns det dock svårt att sälja någon fler valp. Lite är fokus redan på Polar Distans 300 om några år och då behövs det hundar!

Nu har vi också börjat gå ut på promenader med valparna tillsammans med Lisa. Mellis och Miley får dock gå ut tillsammans. De har blivit ett oskiljaktigt par de här småtjejerna och är ganska lika både till storlek och temperament.

Grabbarna har nu börjat bli så stora att de måste slåss lite mer på riktigt. Det gäller förstås att skaffa sig en bra plats i hierarkin men det kan gå ganska våldsamt till många gånger. Så fort tjälen gått ur jorden så skall jag göra en till hundgård så det går lättare dela upp valparna i olika hundgårdar.

 

 

Bilder på valparna

 • Majbilder av kidsen
 • Valparna i spann
 • Molly ute och cyklar
 • Valparna 4½månad
 • Drevdagen februari 2010
 • Video valparna 9 veckor
 • Valparna 1 månad
 • Video valparna 3 veckor
 • Valparna lämnar valplådan
 • Valparna två veckor
 • Valparna första veckan
 • Video valparna 2 dygn
 • Valparnas sidor

 • Malvin
 • Mellis
 • Molly