Candyman's kennel

Siberian husky till arbete och vardagsglädje

Frankseye

Boklådan

Några slädhundsböcker i mitt bibliotek som jag lästa många gånger...

På svenska finns det inte så mycket slädhundsböcker. Där finns t.ex. "Siberian husky - gåvan från Tjukotka" som kan beställas via Rasklubbens hemsida ». Vi har occkså boken "I isens grepp" som handlar om serumracet till Nome 1925. På engelska finns det en lång rad med böcker om slädhundar och slädhundsturer. På denna sidan kommer jag att presentera böcker jag läst och ge en kort resume av innehållet. En del av böckerna finns presenterade i Polarhunden.

Winterdance »
av Gary Paulsen.

En mycket underhållande bok som handlar om hur författaren samlar ihop ett gäng hundar till ett hundspann och sedan tränar dom för att starta i Iditarod. Fylld av dråpliga scener ur musherns vardag ofta kommenterade av hans sarkastiska fru. Men boken speglar också det hårda slitet längs spåret och de nära banden mellan mushern och hans hundar.

En klassiker!


Yukon Alone »  
av John Balzar.

Detta är en bok som förvisso handlar om slädhundar. Men kanske mer om de märkliga människor som viger sina liv åt sina hundar och slädhundskörning. Och där Yukon Quest loppet från Whitehorse till Fairbanks är målet och himmelriket på jorden.


Running North » 
av Ann Mariah Cook.

Ann Mariah och hennes familj bor i New England men bestämmer sig för att ge sig iväg till Fairbanks för att träna sina hundar och ställa upp i det 1023 miles långa slädloppet Yukon Quest. Dom har med sig sina Siberian Huskys som dom tävlat med på hemmaplan. Själva loppet körs av hennes man George. Ann Mariah är handler under loppet och. vi får följa hundarna, förberedelser för loppet och sedan själva loppet ur en handlers perspektiv.

The Speed Mushing Manual »
av Jim Welch.

Också en klassiker som på ett förnuftigt och "basic" sätt tar upp det mesta som har med slädhundsträning och tävling att göra. Väl värd att läsa trots att den har några år på nacken. Sen kommer kruxet: att omsätta det man läst i praktiken!

   

 

 

Boklådan

  • Winterdance
  • Yukon Alone
  • Running North
  • Speed Mushing Manual